Șoimii au ieșit la vânătoare!

From the Blog

Șoimii au ieșit la vânătoare!

 

Articol preluat de pe: Reea Blog

 

Toți vrem să fim buni arcași. Nu țintim toți același obiectiv, însă marcăm distanțele, ne propunem termene, tragem linie și, în caz de eșec, mai încercăm o dată și încă o dată să ne îndeplinim scopurile. Toți vrem să fim buni arcași, chiar dacă nu strângem între degete arcul și săgeata.

IMG_0022-700x504

Șoimii de Mureș

Ei se folosesc la propriu de arc și săgeată. Obiectivele șoimilor mureșeni sunt și ele marcate, însă iau forme diferite, de la cercuri la animale 3D. Încă din 2012, de când a fost înființat, clubul sportiv promovează tirul cu arcul și toate categoriile acestuia, participând la concursuri și organizând altele, chiar și la nivel național.

Pasiunea lor pentru acest sport se poate regăsi în palmaresul fiecărui membru, ce poate fi accesat pe site-ul www.soimiidemures.ro. Printre fondatorii clubului se află colegul nostru, Andrei Avram, team liderul echipei de design. Are o experiență de 8 ani și spune că tatăl lui l-a atras în această activitate, când l-a luat cu el să încerce să tragă cu arcul.

Pe site se pot vedea, de asemenea, și fotografiile de la concursurile anului 2015, la care a participat clubul încă din primăvară.

Scurtă istorie a sportului

IMG_0081-700x504Trasul cu arcul se regăsește printre cele mai vechi activități umane, arcul și săgețile fiind inventate pe la sfârșitul paleoliticului. Trecând de-a lungul timpului prin schimbări, reorientându-se dinspre vânătoare spre tehnici de luptă, în prezent, tirul cu arcul este un sport olimpic practicat la nivel de performanţă și hobby, fiind un bun exerciţiu pentru trup şi minte.

A apărut pentru prima dată în programul olimpic în 1900, la Paris, şia fost menţinut şi la următoarele trei ediţii. După o absenţă de 60 de ani, tirul cu arcul a revenit la ediţia din 1972, de la München, şi a rămas până în prezent. În Romania, a apărut în anul 1930, dar primul club a luat ființă în 1957, la Tîrgu-Mureș, în cadrul Institutului de Medicină și Farmaceutică, actuala Universitate de Medicină și Farmacie.

Beneficiile tirului cu arcul

  • este accesibil oricărei vârste între 9 și 99 de ani, este chiar o activitate frecvent întâlnită şi în rândul persoanelor cu dizabilităţi
  • pune corpul în mişcare, antrenând toate grupele de muşchi chiar dacă la prima vedere pare un sport static
  • dezvoltă capacitatea de concentrare şi coordonare, îmbunătățește echilibrul și calmul
  • ajută la eliberarea stresului

De ce Șoimii?

L-am întrebat pe Andrei de ce au ales ca simbol șoimul. Ei și-au dorit să fie reprezentați de un animal prădător, unul care zboară. Au avut de ales între vultur și șoim, au făcut o cercetare legată de prădătoarele înaripate din zonă și au mers mai departe cu Șoimii.

11228940_705455069589996_2375895633929778597_o-700x504

Cum se desfășoară un antrenament?

Tirul cu arcul este un sport individual, așa că participantul nu depinde de ceilalți pentru a putea să își desfășoare antrenamentul.

Depinde foarte mult și de perioade. Sunt perioade mai active din punct de vedere competițional. Perioada de la sfârșitul primăverii, verii mai ales și de la începutul toamnei este o perioadă competițională mai mare și fiecare se antrenează pentru el, supravegheat de instructor, deci efectiv sunt mai multe trageri decât antrenamente. În această perioadă de la sfârșit de toamnă până la începutul primăverii avem programe de antrenament aplicat întregii echipe. În rest, e ca la orice sport. Îți faci încălzirea și începi antrenamentul. Este o parte în care îți încălzești încheieturile, brațele și așa mai departe, după care se face de obicei și o simulare de 5-10 minute cu niște elastice, benzi late, cu care simulezi tragerea cu arcul”, ne povestește Andrei.

IMG_20150828_122846-600x504

Criterii de care trebuie să ții cont

În practicarea tirului cu arcul, ca în orice sport de altfel, trebuie să respecți anumite reguli.

În primul rând e absolut necesar să ții cont de normele de siguranță. „Să ai o linie de tragere și o linie de țintă. Să ai grijă să nu intervină ceva între tine și țintă”. Regula de bază este să nimerești unde trebuie, adică în mijlocul țintei. Sunt foarte multe tipuri de concurs, iar regulile se aplică în funcție de acestea, de divizii și federații, tipuri de arc, accesorii, vârstă și sex.

Bine, și în funcție de concursuri. Sunt concursuri de target, efectiv, la care sunt cercuri, diferite cercuri, la care trebuie să țintești în mijloc. Se trag două ture, a câte zece serii, a câte trei săgeți. Deci tu tragi trei săgeți, recuperezi. Trei săgeți, recuperezi. Și asta faci de 10 ori. În prima rundă, după care se ia o pauză și se face a doua rundă, unde faci aceeași chestie. Sau ai de exemplu ținte 3D, cele în formă de animale. Deci e efectiv ca un animal împăiat, numai că e făcut din spumă. Are zone vitale și zone de kill. La unele federații, de exemplu, pe 3D, tragi o singură săgeată și atâta tot. Exact cum ai simula vânătoarea. Este unde tragi două săgeți. Și este unde tragi trei săgeți, dar de la trei distanțe diferite. Tragi de la prima, în cazul în care nu lovești, mergi la a doua. Dacă ai lovit, nu mai tragi. Dar dacă nu ai lovit, mergi la următoarea, mergi mai aproape. Tragi din nou, dacă n-ai lovit, mergi mai aproape. Și ai posibilitatea să tragi trei săgeți. Dar aici iar, sunt trei punctaje. Dacă dai în zona de kill, unde-l omori, ai să zic 10 puncte. Dacă dai în zona plămânilor, o zonă mai mare, ai 8 puncte, și dacă lovești restul animalului, 5 puncte. Cam astea-s regulile, efectiv cum se punctează și câte săgeți tragi”, ne lămurește Andrei.

IMG_0217-700x504

Ce ne pregătesc șoimii?

Sportivii au făcut rost de o sală de antrenament pe care o pot folosi pe termen lung, lângă parcul municipal din Tîrgu-Mureș. Momentan se pregătesc ca din primăvară să inițieze promovarea tirului cu arcul în școli, pentru a atrage elevii.

Șoimii organizează concursuri în Tîrgu-Mureș. Pe 9 ianuarie se pregătește campionatul național de indoor, un model nou de concurs, online. Anul trecut s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe, Lugoj și București. Competiția se desfășoară simultan în cele trei localități, iar scorurile se centralizează online. Campionatul din ianuarie se va desfășura la Tîrgu-Mureș, Lugoj și București, pentru a mări numărul de participanți.

În martie va avea loc un curs de instructori, care va fi ținut de FRAT, Federația Română de Arc Tradițional și Field.

 

În caz că ținta nu îți este atât de clară și nu reușești să îți atingi obiectivele, te poate ajuta un antrenament de tir cu arcul. Or fi șoimii prădători, dar sunt oameni primitori.  Let the hunt begin!

Mai jos puteți vedea un material realizat de Televiziunea Tîrgu-Mureș, în care Andrei oferă mai multe detalii: